Dalszövegfordító verseny

Dalszövegfordító verseny

Aki nem csak a dallamát élvezi kedvenc zeneszámának, de a szövegét is imádja, az augusztusban megoszthatja rajongását másokkal is! A nyári MondoConon ismét megrendezésre kerül a dalszövegfordító verseny. Ha zeneszereteted mellett írói vénával is rendelkezel, most megmutathatod, milyen művészi tartalmakat, mély gondolatokat, vagy vidám pillanatokat rejt a japán nyelv mögött kedvenc dalod!

A verseny szabályzata és menete a következő:

A választott dalodnak kapcsolódnia kell egy animéhez, jpop vagy jrock énekeshez, bandához.

Csak japán nyelvű dalok fordítását várjuk erre a versenyre. Egy jelentkező csak egy dalfordítással indulhat. 

A mű elején fel kell tüntetni:

  • a versenyző teljes polgári nevét, becenevét (ha szeretné)
  • a választott dal előadóját vagy az anime címét
  • a dal eredeti címét

A magyar címet elegendő a fordítás kezdetéhez írni. Ezen információk részleges vagy teljes hiányában a nevezés és a mű érvénytelenné válik és kizárásra kerül.

Fontos, hogy a fordítás a magyar nyelvtan szabályai szerint helyes legyen és a dalhoz passzolva énekelhető legyen, tehát a szótagok száma nagyjából egyezzen az eredetivel. (Természetesen, ahol a dallam engedi, hajlításokkal is szabad számolni, a lényeg, hogy a fordításnak énekelhetőnek kell lennie.)

Nem tükörfordítást várunk, engedjétek szabadjára művészi gondolataitokat!

A versenyzők létszámától függően az első vagy az első három helyezett nyereményben részesül, valamint lehetőségetek lesz a legleleményesebb fordításokat a következő Conon elénekelni.

Értékelési szempontok:

  • Nyelvhelyesség, helyesírás, nyelvtani pontosság
  • Igényes fogalmazás, választékos szóhasználat
  • Tartalmi egyezés az eredeti szöveggel
  • Művészi érték, visszaadja-e az eredeti dal érzelmeit, hangulatát
  • Szótagszám egyezése az eredetivel, énekelhetőség

A jelentkezéseket július 5. (vasárnap) éjfélig várjuk az adarna.verseny@gmail.com email címre, “Dalszövegfordító verseny jelentkezés” tárggyal ellátva. A fordítást csatolmányként .pdf vagy .doc/.docx vagy esetleg .odt formátumban küldjétek a jelentkezési e-mailben. Felhívjuk a figyelmet, hogy gmailen keresztül megosztott google dokumentumokat és egyéb google drive linkeket nem áll módunkban elfogadni érvényes csatolmányként!

Kérdéseitekkel is ezen az e-mail címen találtok meg minket.

Sok sikert és inspirációt kíván az AdarnaKo csapata!