Nemi szerepek a dél-koreai tv-sorozatokba

Érezted már valaha is azt, hogy ha egy picit is, de Te magad is beleszerettél egyik kedvenc dél-koreai sorozatod hősébe? És itt kimondottan a romantikus dél-koreai sorozatokra gondolok, amik egyenesen áradnak Dél-Koreából. Ám amikor teljesen magával ragadnak ezek a szériák, rögtön jön az érzés, hogy: „úh, én is úgy elmennék Dél-Koreába, vagy megismernék egy dél-koreait, hogy lássam, milyen a valóság!” És hoppá! Ekkor jön a felismerés, hogy a legtöbb esetben (kivételek persze akadnak) egy idealizált világnak voltunk a szemtanúi. 

Egy olyan világnak, amit a szép romantikus felszín alatt valójában a külsőségek uralnak, ahol a társadalomban nő vezetői pozícióban nem igen tűnik fel, ahol a barátnő, feleség és anya szerepe szigorúan behatárolt (elvált anyának lenni, pedig felér a megbélyegzéssel), ahol a szexualitás ártatlan csókokra és sejtelmes jelenetekre korlátozódik, pedig pont ilyen jellegű botrányoktól hangos a koreai sajtó már évek óta. 

Ezeknek a sztereotípiáknak fogok utánajárni előadásomban, mégpedig úgy, hogy a koreai Yonsei Egyetem „Nemiség, család és szociális változások a modern Dél-Koreában” című kurzusát veszem alapul, amit két kutató, Theodore Iun Yoo (koreai nyelv és irodalom professzor) és Hyun Mee Rim (kulturális antropológia professzor) tart online, a Coursera nevű felületen.

Előadásom a G pavilonban lesz, 14-15 óra között. Ha érdekel a téma, akkor találkozzunk az előadó színpadon!