Trónok Harca a bronzkori Kínában – A Shang dinasztia és bukása

Egy ősi dinasztia utolsó uralkodója egy kegyetlen király, aki abban leli élvezetét, hogy elevenen éget meg embereket, végső kétségbeesésében pedig saját magára gyújtja palotáját. Zsarnoksága miatt nagy lázadás tör ki ellene, aminek élén egy rendkívül becsületes és bölcs nemesúr áll, akinek a fia kiváló hadvezérként bizonyít apja halála után. Egy fontos ütközet egy gázlónál, hatalmas seregek összecsapása, egymás ellen forduló testvérek, pártfordulások.

Ezeket olvasva valószínűleg a Trónok Harca történelme jut eszetekbe – ám valójában Kína történelmének egyik legfontosabb eseményéről van szó, amikor is az i.e. XI. században a Zhou-ház fellázad a zsarnoki Shangok ellen és átveszi az uralmat, megteremtve a kínai civilizáció mai napig fennálló értékrendjét, politikai koncepcióit, és kultúráját.

Ebben az előadásban ezt a drámai történetet ismerhetitek meg, de azzal is fogunk foglalkozni, hogy kik is voltak igazából a Shangok, milyen is volt a bronzkori Kína világa, és vajon mi igaz, és mi propaganda ebből a történetből?

Előadó: Acheron
Időpont: 2022. március 19. 14:30–15:30
Helyszín: Előadói színpad