Noha a kínai kultúra gyökerei egészen a kőkorszakig nyúlnak vissza, ha egy időutazó visszarepülne a múltba, csak a Nyugati-Zhou korról mondaná azt, hogy na ez már egy felismerhetően kínai kultúra! Az i.e. XI. századtól kezdődő korszak valóban a kínai állam és kultúra első nagy aranykora, amelynek nagysága előtt nagy tisztelettel szoktak leborulni – ebben maga Konfuciusz járt az élen. Ám a korszak valódi történelmét leginkább a konstans válság és krízis jellemzi.
Is the hype real? Többek között ezt a kérdést fogjuk körbejárni ebben az előadásban, miközben áttekintjük a Zhou dinasztia államát, a rivális hatalmakat és a királyi ház gyakran véres történelmét.

Bemutatkozás:
Szekeres András Márk (nicknevén Acheron) sok mindennel foglalkozik, a mesterséges intelligencia kutatástól kezdve a fantasy és sci-fi irodalmon át a rendezvényszervezésig, ám szakterülete az ókori Kína. Szűkebben vett kutatási területe a tudománytörténet, PhD-jét az ókori kínai asztrológia fejlődéséből írta, de foglalkozik vallás-, társadalom- és általános eseménytörténelemmel is.

Előadó: Szekeres András Márk (Acheron)
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 16:30-17:30
Helyszín: Előadói színpad