A Beküldős rajzversenyen olyan munkákat várunk, amelyeket sajátkezűleg készítettél, (NEM egy létező képet másoltál), és korábban még nem szerepeltek a MondoCon által szervezett rajzversenyen. A beküldött munkákból a MondoCon szombati napján kiállítást szervezünk.

AZ EGÉSZ SZABÁLYZATOT OLVASD VÉGIG!!!

A versenyre való jelentkezéshez két dolgot kell tenned:

1. jelentkezz be vagy regisztrálj az online regisztrációs felületre,

2. az online regisztrációs felületre fel kell töltened a munkádat, és
3. beküldened postán. 

A DIGITÁLIS RAJZOT IS POSTÁRA KELL ADNI NYOMTATOTT FORMÁBAN, MERT A SZERVEZŐK SAJÁT KÖLTSÉGRE NEM NYOMTATNAK!!!

Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor a nevezésed nem érvényes. Ha a rajz az online felületen el lett fogadva, de a saját hibádból nem érkezik meg hozzánk (pl. nem időben adod postára) ugyanúgy nem nevezhetsz vele a következő conon.

A BEKÜLDŐS VERSENYRŐL

 • Tavasszal és ősszel 2 (Digitális, Tradicionális), nyáron 5 kategória (Digitális, Tradicionális, Képregény, Kézműves, Karakterlap) fog indulni.
 • Beküldős versenyt csak tavasszal, nyáron és ősszel szervezünk, télen csak Helyben nevezős verseny, egy karácsonyi tematikus verseny, illetve Rajzcsata lesz.

Online regisztrációs információk

 • Regisztrálj a tickets.mondocon.hu oldalon! A regisztrációdat a visszaigazoló e-mail-ben kapott linken keresztül tudod érvényesíteni.
 • Miután kész vagy a regisztrációval, válaszd ki a jobb oldali felületen a Beküldős rajzverseny eseményt és a kategóriát, amin belül nevezni szeretnél!
 • HA tradicionális vagy kézműves kategóriában neveztél: csak az elkészült műről tölts fel képet, és a nicknév mellett írd be a készítési technikát is a [Becenév/ művésznév] rublikába! (pl. akvarell, tűfilc, horgolás stb.)
 • HA digitális kategóriában neveztél: töltsd fel a kész rajz mellett a készülést bemutató 2 db fázisképet!
 • Az online regisztrációnál a fájlt a következőképpen nevezd el: neved_kategória, tehát pl. kiss_anna_tradicionális.
  A fájl mérete maximum 2 MB lehet!
 • Várd meg, amíg elfogadásra kerül a műved az admin által, és csak ezután irány a posta! 

NEVEZÉSI TUDNIVALÓK

 • Nevezésnél kérjük az életkor megadását, és az ezzel kapcsolatos őszinteséget! Ennek a célja NEM az idősebb versenyzők háttérbe szorítása, senki nem fog hátrányba kerülni a kora miatt, és nem fogjuk azt nyilvánosan megjeleníteni. Az életkort kizárólag a fiatalok különdíjának kiosztásához szeretnénk kérni.
 •  A rajz maximum A4-es méretű lehet. Négyzet alakú lap esetén a maximum lapszélesség egy A4-es lap rövidebbik oldalának mérete.
 • Fanart kategória esetén kérjük a forrásmű címét (vagy a rajzon ábrázolt személy, együttes stb. nevét) megadni. Online nevezésnél ezt írd a neki szánt rubrikába, hiszen előfordulhat, hogy pont nem ismerjük, miből rajzoltad a karaktereket. 
 •  Minden esetben a beküldött munkák hátulján ezt az 5 adatot kell feltüntetni: név, nicknév (ha van),  e-mail cím, életkor, kategória. Ha TRADICIONÁLIS vagy KÉZMŰVES kategóriában indultál, a készítési technikát is írd le a nickneved mellé (pl. akvarell, tűfilc, horgolás stb.)
 • Ha KARAKTERLAP vagy KÉPREGÉNY kategóriában neveztél és TRADICIONÁLIS módszerrel fogod elkészíteni a műved, szintén tüntesd fel a készítési technikát, a [Becenév / művésznév] rubrikában!
 •  A nicknév megadása nem kötelező, de ha szeretnéd, hogy csak azt írjuk ki nyilvános felületeken, nyugodtan írd rá ezt is a rajz hátuljára (vagy akár azt is, ha nem szeretnéd, hogy kiírjuk a nicknevet)! Ha nem jelzed az igényedet ezzel kapcsolatban, akkor a kiállításon az alapértelmezett módon “Polgári Név / Nicknév” formában lesznek feltüntetve a művészek nevei.
 • A művek valamilyen módon kötődjenek a Con tematikájához: utaljon stílusában vagy tartalmában mangára, animére, távol-keleti (japán, koreai, kínai) kultúrára vagy divatra, “geek” kultúrára, videójátékokra, nyugati képregényekre vagy animációra, a fantasy vagy a sci-fi műfajokra. Teljesen nonfiguratív, absztrakt műveket, vagy pl. portrét családtagról, ide nem kötődő híres személyről stb., nem fogadunk el.
 • A NEVEZÉSHEZ SZÜKSÉGES MINIMUM ÉLETKOR: 10 ÉV. Ennek oka, hogy egy óvodás korú gyerek alkotásai még nem vehetik fel a versenyt20-30 éves művészek alkotásaival, sokszor nem egészen felismerhető, mit is ábrázolnak a rajzok, így ezeket a képeket ebben a mezőnyben nem tudjuk értékelni.
 • Annyi kategóriában nevezhetsz, amennyiben szeretnél, viszont mindegyikbe csak 1 db pályamunkát küldhetsz!

MIT NEM LEHET?

 •  Referencia használata engedélyezett (a művészetben megszokott, etikus kereteken belül), de lopott, átrajzolt (tracelt), másolt munka szigorúan tiltott. A zsűri minden művet ellenőrizni fog. Amennyiben a másolás gyanúja felmerül, az a zsűri megítélése szerint kizárást vonhat maga után!
   Figyelem! A FANART NEM EGYENLŐ AZZAL, hogy egy animéből/mangából/filmből/játékból kiragadott SCREENSHOTOT, KÉPKOCKÁT VONALRÓL VONALRA LEMÁSOLSZ! Nem fénymásolókat szeretnénk díjazni, hanem kreatív embereket, egyedi látásmóddal!
 • AI által generált műveket NEM fogadunk el. Attól nem leszel művész, hogy szavakat gépelsz egy programba. Bizony, azt várjuk el, hogy vonalról vonalra te magad alkosd meg a képet!
 • Ez egy rajzverseny, így az egész képet neked kell rajzolnod. Nem fogadunk el olyan munkát, ami mögé netről lementett képet szerkesztettél háttérként.

POSTÁRA ADÁS

 • Csak azután add fel postán a művedet, hogy az online felületen elfogadásra került a jelentkezésed! Ez azért lényeges, mert ha bármi problémát találunk a rajzokon (nem megfelelően látszó kép, másolás lehetősége felmerül, méretbeli probléma, stb.) akkor ki tudod javítani, és újra tudsz nevezni. Ha postára adtad a művedet, utólag már nem fogsz tudni változtatni rajta, és ha hibás jelentkezést küldtél, nem fogjuk elfogadni!
 •  A DIGITÁLIS RAJZOKAT KI KELL NYOMTATNI, ÉS UGYANÚGY POSTÁRA KELL ADNI, MERT A SZERVEZŐKNEK NINCS LEHETŐSÉGE SAJÁT KÖLTSÉGRE NYOMTATNI!!! 
 • A postázás, szállítás során keletkező károkért nem tudunk felelősséget vállalni. Igyekszünk vigyázni a művek épségére, de kérjük, hogy ti is tegyetek a károk megelőzése érdekében! A művet olyan formában postázzátok, hogy minél jobban védve legyen, és ne feledjétek, a postai beérkezés után is szállítanunk, rakosgatnunk kellhet őket! Tipp: mappába rakva, kartonlapok közé, műanyagfóliában, buborékfóliás borítékban stb.

EGYÉB FELTÉTELEK

 • Amennyiben valamelyik kategóriában nem érkezik megfelelő számú nevezés (minimum 5 db), abban az esetben a zsűri nem hirdet nyertest. Ennek az az oka, hogy az aránytalan nevezés-díjazott számok igazságtalan helyzeteket eredményezhetnek, amit szeretnénk elkerülni. Ha ilyen történik, az  online regisztráció lezárását követő napon a Facebook csoportban bejelentjük.
 •  Amelyik kategóriában nem érkezik be kellő nevezés, és emiatt a kategóriát az adott versenyben nem tudjuk elindítani, úgy a nevezőknek van lehetősége a következő rendezvény alkalmával nevezniük a munkájukat. FIGYELEM, ezzel a lehetőséggel csak és kizárólag abban az esetben lehet élni, ha nem indult el a kategória, amennyiben későn adod le a nevezést, vagy nem küldöd be postán, az NEM jogosít fel arra, hogy újra nevezd a munkádat! Ha nem indul el az adott kategória, előre jelezheted nekünk emailben, hogy kiállítsuk-e a munkádat a pultunknál!
 • Mindkét nagy kategóriában (digitális, tradicionális) 3 helyezettet hirdetünk, a kis kategóriák, illetve különdíjak esetében pedig 1-1 embert díjazunk.
 • Amennyiben egy kategóriában nem érkezik be kellő mennyiségű és megfelelő színvonalú alkotás, a zsűrinek joga van hozzá, hogy csak 1 helyezettet hirdessen, vagy ne hirdessen győztest.
 • Jogunkban áll rákeresni (az általad megadott adatok alapján) a versenyző nyilvánosan elérhető profiljára, portfoliójára vagy galériájára, hogy ellenőrizzük a versenymű eredetiségét és a művész korábbi nevezéseit, az ismételt nevezések, csalások, lopások elkerülése végett.

AZ AKTUÁLIS VERSENYBŐL KIZÁRÁST VONHAT MAGA UTÁN, HA

 • felmerül a másolás vagy lopás gyanúja, vagy AI által generált képről van szó,
 • a mű már korábban is lett nevezve MondoCon rajzversenyen,
 • a mű mérete és/vagy tartalma nem felel meg a szabályzatban leírt paramétereknek, a versenyművet sértőnek vagy megbotránkoztatónak találtuk. Mivel a kiállítást gyerekek is láthatják, a túlzottan gore témákat jobb kerülni. Ha nem vagy biztos benne, hogy a rajzod még elfogadható-e, bátran írj nekünk emailt! 
 • a nevező egy versenyen belül többször egymás után úgy küldi be a munkáját, hogy az szabályzatba ütközik, pl. mindegyik beküldött munkája másolt.

KATEGÓRIÁK, DÍJAK

NAGY KATEGÓRIÁK:
TRADICIONÁLIS

 • A “tradicionális” bármilyen hagyományos technikával (festés, tinta, marker stb.), „papíron”készült művet jelent, amelyen nem történt jelentős digitális változtatás (csak esetleg pl. szkennelésből eredő színváltozások javítása).
 • A tradicionális műveket is digitalizálni kell a jelentkezéshez (azaz szkennelni vagy befotózni), és a kiállításra is küldhető nyomtatott másolat, de az eredeti műnek “kézzel” kell készülnie, és a másolatoknak tükröznie kell annak eredeti megjelenését!
 •  Lehet ORIGINÁL (a te saját karaktereid), vagy FANART (már létező történetek, játékok stb. karakterei), illetve ötvözheted is ezeket! Pl. megrajzolhatod az általad kitalált karakteredet már létező szereplőkkel együtt is.
 •  FONTOS: ha FANART az alkotásod, fel kell tűntetned a forrásművet, akkor is, ha a képen egy általad kitalált szereplő is látható!
 • Az online nevezésnél a [Becenév/ művésznév] rubrikába, illetve a rajzod hátulján tüntesd fel, milyen technikával készült a műved! (Pl.: akvarell, tűfilc, marker, stb.)

DIGITÁLIS

 • A “digitális” olyan művet jelent, amely egészben (vagy részben, de lényeges mértékben) számítógépes eszközökkel készült.
 • A digitális művek esetében egyértelmű, hogy kérjük a fájlt (PNG vagy JPG stb.) a jelentkezéshez, a BEKÜLDÉSRE SZÁNT VERZIÓT PEDIG KI KELL NYOMTATNI, ÉS BEKÜLDENI NEKÜNK POSTÁN. A nyomtatott mű lesz kiállítva, ezért érdemes figyelni rá, hogy tükrözze az eredeti megjelenését! 
 • A végleges kép mellé két fázisképet is kérünk, amelyen jól látszik, hogyan készült a rajz.
 • Az egész képet teljes egészében NEKED KELL megrajzolnod! A karakter/karakterek mögé, netről letöltött, és beillesztett háttér NEM megengedett!
 • Lehetőleg ne 80 grammos, vékony nyomtatópapírra nyomtasd ki a rajzodat, ez sokat ront a kép minőségén! Válassz kb. 150-200 grammos fotópapírt, sokkal szebb lesz rajta a nyomat, és kevésbé lesz sérülékeny!
 • AI által generált képet NEM fogadunk el.
 • Lehet ORIGINÁL (a te saját karaktereid), vagy FANART (már létező történetek, játékok stb. karakterei), illetve ötvözheted is ezeket! Pl. megrajzolhatod az általad kitalált karakteredet már létező szereplőkkel együtt is. Ha bármilyen létező, nem általad kitalált karaktert használsz, az FANARTNAK MINŐSÜL.
 • FONTOS: ha FANART az alkotásod, fel kell tűntetned a forrásművet, akkor is, ha a képen egy általad kitalált szereplő is látható!

KIS KATEGÓRIÁK:
KÉPREGÉNYOLDAL

 • Rövid (max. A4) képregény, ami készülhet bármilyen technikával (digitális vagy tradicionális), lehet színes vagy fekete-fehér, stílusában hasonlíthat mangára, nyugati képregényre, vagy lehet teljesen saját is.  A rajznak egy oldalasnak kell lennie. 
 • Szereplői lehetnek saját vagy fanart jellegűek is (utóbbi esetben kérjük feltüntetni a forrásművet!).
 • A képregényoldal tartalmazhat szöveget, de ez nem kötelező, viszont több képkockából kell állnia.
 • Az oldalon ábrázolt cselekmény lehetőleg legyen önmagában érthető, ne csak egy képregény kiragadott oldala! A zsűrizés során azt is értékelnünk kell, mennyire jól adja át az ábrázolás a tartalmat!

KARAKTERLAP

 • Olyan összetett alkotás, amely rajz(ok), szöveg(ek) és egyéb elemek segítségével mutat be egy saját tervezésű karaktert, annak megjelenését és személyiségét. A cél, hogy minél jobban megismerjük a te általad megalkotott szereplőt. Ha neveztél már korábban a karaktereddel, és nem értél el helyezést vele, de ragaszkodsz hozzá, ismét nevezhetsz, de ebben az esetben új rajzot kell készítened róla, a korábbi rajzot nem fogadjuk el. 
 • Fontos: csak a versenyző saját fantáziája alapján alkotott karaktert lehet nevezni, létező anime/film/sorozat/stb. karakterét nem. 
 • Létező univerzumhoz készített saját karakter viszont megengedett! Nevezheted a saját DnD vagy WoW karakteredet, vagy bármilyen anime világába tervezett OC-t is.
 • Szerepelnie kell a karakter nevének, pár tulajdonsága, és minimum 2 különböző nézeti ábrázolás a karakterlapon! Az nem karakterlap, ha fehér háttér előtt megjelenítesz egy karaktert!

KÉZMŰVES

 • Olyan művészeti alkotás, ami jellege, technikája miatt nem nevezhető kimondottan rajznak vagy festménynek. Pl. dombormű, 3D elemekkel kiegészített 2D rajz, ékszer, szobor, figura, hímzés, ruhadarab, dioráma, prop stb. Tartalmában ennek is kötődnie kell a rendezvény szellemiségéhez.
 • Méretbeli korlátozást vezetünk be, amennyiben prop jellegű tárgyat hoznál. A feltétel, hogy asztalra kiállítható legyen, anélkül, hogy az egész asztalt elfoglalná. 2 méteres lándzsa, kasza, nagy fegyver stb. NEM elfogadott.
 • A művek lehetséges változatos formái, méretei miatt ennél a kategóriánál engedélyezzük a személyes leadás lehetőségét a helyszínen.
 • A készítési technikát írd be a [Becenév/ művésznév] rubrikába!

KÜLÖNDÍJAK (a kategóriadíjak mellett, egy-egy embert díjazunk)

MEZŐNY FELFEDEZETTJE

Ezt a díjat annak a versenyzőnek ítéljük meg, aki az adott versenyen kiemelkedő munkát alkotott, korábban még nem került díjazásra. Ezzel szeretnénk ösztönözni az olyan alkotókat, akik nem a fiatalok közül kerülnek ki.

FIATAL TEHETSÉG DÍJ

A fiatal tehetség díjazottját az aktuális verseny legifjabbjai közül választjuk ki. Olyan művészpalántának ítéljük, akinek habár még talán nem volt lehetősége annyit gyakorolni, hogy kiforrjon a stílusa és megmérettesse magát a veteránokkal, de látjuk benne a “potenciált”. A díj odaítélésének nincs állandó alsó korhatára, az aktuális mezőnytől függ.

KÖZÖNSÉG KEDVENCE

Az a versenyző, akinek az alkotására a legtöbben szavaznak, megkapja a Közönség kedvence címet. A szavazás a pultunkra kirakott, illetve a kivetítőn látható QR kód segítségével történik, online formában.

MIKET TARTALMAZHAT A NYEREMÉNYCSOMAG?

Számíthattok füzetekre, rajztömbökre, tűfilcekre és markerekre a Panton jóvoltából, MondoCon-os egérpadokra, illetve bögrékre, és az Artist Alley-n árusító tehetséges művészek termékeire, akiktől kitűzők, matricák, printek, füzetkék, kulcstartók, és más egyéb izgalmas tárgyak üthetik a markotokat. Egy-egy csomag tartalmazhat a következő MondoCon rendezvényre jegyet is akár!

EREDMÉNYHIRDETÉS

 • A Beküldős Rajzverseny eredményhirdetése vasárnap, a MondoCon nagyszínpadánál történik, a rendezvény többi versenyének eredményhirdetésével közösen, a Nagyszínpad programjainál, az „Díjátadó” címszó mellett feltűntetett időpontban kezdődik.  Hogy percre pontosan mikor kerülünk sorra, az attól függ, melyik részleg hányadikként érkezik a színpadhoz a csomagokkal.
 •  Figyelem! A díjak postázására nincs lehetőség! Kizárólag a con ideje alatt veheted át a csomagodat. Ha valamilyen okból mégsem tudsz jönni (és ez azután derül ki, hogy már jegyet vásároltál, tehát jönni terveztél), vagy az eredményhirdetés előtt el kell menned, bízd meg egy ismerősödet, hogy vegye át a díjadat! Amennyiben nem veszed át a csomagot a megadott időn belül, oklevelet digitálisan tudunk küldeni neked, azonban a tárgyi nyereményeket legkésőbb a következő conon át kell venned. Amennyiben nem teszed meg, a nyeremények szétosztásra kerülnek 2 connal később, a többi nyereménycsomagba.
 • Aki el sem tervez jönni a conra, az kérjük, ne nevezzen, mivel ez a verseny a con látogatók részére lett kiírva, ez nem online verseny. 

A MŰVEK TÁROLÁSA, VISSZASZOLGÁLTATÁSA

 • A saját művét a versenyző bármikor elviheti a kiállításról, de előtte szóljon és mutatkozzon be a Zsűrinek! Amennyiben nem te viszed el a rajzodat, hanem egy meghatalmazottad, előtte jelezd a zsűrinek, ellenőrizni fogjuk az illetőt, hogy biztosan visszajusson hozzád a rajzod. Nem tartunk vissza, ha korábban szeretnéd elvinni, de ha nem gond, várd meg a kiállítás bontását! (Neked is érdeked, hogy tovább nézegethessék a művedet!)
 • Rajz visszapostázását semmilyen módon nem tudjuk vállalni, még válaszborítékkal sem! A printeket a következő Conig, az eredeti rajzokat 2 Conig őrizzük meg. A rajzokat a Conon a Zsűritől személyesen lehet átvenni.
 • Ha szeretnéd átvenni egy korábbi munkádat, ezt jelezd előre a cont megelőző hétvégéig valamelyik zsűritagnak, hogy úgy készülhessünk! Nem áll módunkban minden Conra hozni az összes korábbi, otthagyott rajzot (több kiló is lehet!), ezért csak akkor hozzuk, ha szólsz!
 • Amennyiben nem veszed át a következő vagy azt követő Conon, a rajzot fájó szívvel, de megsemmisítjük!

A kiállítás megbontása szombaton körülbelül 18.30 után történik. A kiállítás aktuális helyszínéről a Facebook csoportunkban adunk tájékoztatást.

HATÁRIDŐK, POSTACÍM:

Az online regisztráció határideje: 2024.06.19. Szerda
A postai beérkezés határideje: 2024. 06. 26. Szerda

Személyes átvételi időpont: 2024. 07. 12. Péntek

A pontos időről a Facebook-csoportunkban adunk értesítést.
 

Az alábbi postacímre várjuk a versenymunkákat:
 Takács Anikó
 Jászalsószentgyörgy
 Somogyi út 17.
 5054

Kérünk, a borítékra írd rá, hogy “MondoCon Rajzverseny” Amennyiben ajánlottan küldöd a csomagot, az ajánlószelvényre a jelige NE kerüljön rá, csupán a magánszemély neve és címe.

 Ha bármi kérdésetek maradt, a Con rajzos Facebook oldalán:

vagy ezen a címen kaphattok segítséget:

 • mondo.rajzos.zsuri@gmail.com

Jó alkotást és sok sikert mindenkinek!