Kiemelt bejegyzés

Járványügyi előírások

A kormány március 7.-ei hatállyal visszavonta a járványügyi előírásokat. Így tehát a rendezvényt bárki látogathatja.

Azonban a covid járvány nem szűnt meg, ezért továbbra is javasoljuk, hogy azok, akik efféle tömegrendezvényre jönnek, vegyék fel az oltást, és továbbra is fokozottan figyeljenek oda a higiéniai szempontokra.

Kiemelt bejegyzés

Online jegyrendelők figyelmébe!

Kedves Látogatók, jegyet rendelők!

Nagyon sokan a befizetésnél nem tüntetik fel a közleményben az online foglaláskor mailben kapott befizető azonosító kódot és a jegyet megrendelő nevét (nem a befizető neve az érdekes), így ennyiből ilyen esetben nem tudjuk azonosítani a befizetést. Felhívjuk a figyelmet, hogy szigorúan csak azt tudjuk beengedni, akinek a befizetését tudtuk azonosítani (küldtünk visszaigazoló e-mailt). A helyszínem nem fogadunk el banki, postai, vagy bármilyen más igazolást a befizetésről. A jegyrendeléssel kapcsolatos problémákkal írjatok az info@mondocon.hu címre.

ConBeugró

Szeretnél szerepelni a MondoCon színpadán, de nincs csapatod vagy ötleted egy performancera? Semmi gond! Próbáld ki népszerű interaktív játékunkat, a ConBeugrót vasárnap 16:30-tól a Nagyszínpadon!
A játék lényege, hogy a játékosoknak különböző szituációkban kell megmutatniuk színészi képességeiket bizonyos játékszabályok szerint.
Még viccesebb a dolog, ha cosplayben lépsz színpadra és a cosplayelt karaktered reakcióit mutatod be a jelenetekben.
A játékban maximum 16 fő vehet részt.
Jelentkezni az infopultnál tudtok vasárnap 15:00-ig.
Gyere és játssz velünk!

AMV MORTAL KOMBAT 20 – Retro Edition

Test your might! Round 1! Fight! Flawless Victory!

Mindig is tudni szeretted volna, hogy milyen lenne különböző évek és készítők AMV-it egy nagy, vérre menő nyílt bajnokság keretében egymásnak ereszteni és levetíteni? Ismét itt a kihagyhatatlan lehetőség, hogy beüljetek az AMV Mortal Kombat legújabb őszi mérkőzéseire! Ezúttal megint a nosztalgiahullámokat meglovagolva csak olyan „retró” alkotások csapnak össze majd a kivetítőn, amelyek a korai , 2010-es évek  előtti pezsgő AMV-s korszakának nemzetközi versenyein szerepeltek vagy váltak (köz)ismertté.

Az AMV Mortal Kombat a szokásos sima AMV-vetítésektől eltérően egy sokkal interaktívabb, a közönséget is aktívan bevonó AMV-s program.

A vetítés menete: A megmérkőzésre előre összeválogatott AMV-k kerülnek csoportokba, változatos előadóktól, évből és műfajból. A program szerkesztője több jól ismert AMV műfajba (pl. akció-character profile, romance-sentimental, fun-paródia, dráma-pszichedelikus, trailer, dance-upbeat, stb.) rendezi össze a válogatásokat. Minden műfajból húzással kisorsol a nézőközönség egyet, amelyen belül szintén sorshúzással fog a véletlenszerűen kiválasztott két videó fog egymással ringbe szállni. A két videó a jól ismert Mortalos felvezetéssel egymás után levetítésre kerül. Az a videó nyeri a kört és a továbbjutási jogot a következő Mortal Kombat fordulóba, amelyikre a közönség reakciója egyértelműbb, látványosabb és persze hangosabb.

ARE YOU READY FOR THE FIGHT!?

Az AMV Mortal Kombat 20 – Retro Edition élő bajnokságát október 23. vasárnap 10:30-től követhetitek nyomon és szurkolhatjátok végig a Con Nagyszínpadán. Nézzetek be, hogy tuti ne maradjatok le az ősz legérdekesebb AMV-s összecsapásairól!

A Nyugat találkozása Japánnal – Japán külkapcsolatainak változásai az Edo-kor végétől az I. világháborúig

Amikor Japán nemzetközi kapcsolatai kerülnek szóba, általában a napjainkban lévő státusza és az Egyesült Államok szövetségi rendszerében betöltött pozíciója szokott az emberek eszébe jutni, vagy esetleg a szigetország II. világháborúban betöltött szerepe és tettei, melyek mind a mai napig hatással vannak a környező országokkal való viszonyaira. Arra azonban talán kevesebben szoktak gondolni, hogy vajon milyenek is voltak Japán kapcsolatai a külvilággal mindezek előtt, nagyjából 100-150 évvel korábban. Vajon hogyan találkoztak a japánok először az amerikaiakkal és ez milyen hatással volt az ország belügyeire, milyen változásokat hozott a mindennapi életükben? Ki volt Perry sorhajókapitány és miért nem tudták rendesen ábrázolni a japánok által készített portrékon? Hogyan sikerült Japánnak elkerülnie Kína sorsát és vált csupán pár évtized alatt félgyarmati státuszából Kelet-Ázsia domináns nagyhatalmává? Hogyan változott a nyugati emberek Japánról alkotott képe és mi köze ennek a „sárga veszedelem” teóriához? És mégis mi köze van ennek az egész témának a Gintamához?
Mindezekre, és még sok minden másra is választ kaphattok az előadás során, melyben áttekintjük, hogyan alakultak Japán korabeli viszonyai a külvilággal, és azok milyen hatással voltak a szigetország belső életére is. 

Bemutatkozás:

Sziasztok! Király Tamás vagyok a.k.a. Kannabi, japanológus, japán történész és japán nyelvtanár. Már egészen gyerekkorom óta vonzódom Japán iránt, ekkoriban kezdtem el „elveszni” az animék világában is. A japán nyelvet és kultúrát mélyebben középiskolás koromban kezdtem el felfedezni, végül ezt a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán folytattam. 2017-ben pedig sikerrel nyertem el a Japán Nagykövetség kutatói ösztöndíját, amelynek köszönhetően két és fél éven át kutattam és tanultam Szapporóban, a Hokkaidói Egyetem Japán Történészettudományi Tanszékén. Kutatási szakterületem a Meidzsi-kori japán-német kapcsolatok, illetve a Meidzsi-kori Japán európai összehasonlítása.
Jelenleg mint japán nyelvoktató igyekszem megismertetni minél több emberrel a japán nyelv és kultúra szépségeit, sokszínűséget. Előadásaim során igyekszem minél humorosabb és közvetlenebb formában átadni a mondanivalómat. Kedvenc animéim a Fate/Stay Night és a Suzumiya haruhi no Yuutsu. よろしくお願いします!^^

Előadó: Király Tamás
Időpont: október 23. (vasárnap) 16:30-17:30
Helyszín: Előadói színpad

A Nyugati-Zhou dinasztia – Kína idealizált aranykora, mely ötszáz év válságból állt

Noha a kínai kultúra gyökerei egészen a kőkorszakig nyúlnak vissza, ha egy időutazó visszarepülne a múltba, csak a Nyugati-Zhou korról mondaná azt, hogy na ez már egy felismerhetően kínai kultúra! Az i.e. XI. századtól kezdődő korszak valóban a kínai állam és kultúra első nagy aranykora, amelynek nagysága előtt nagy tisztelettel szoktak leborulni – ebben maga Konfuciusz járt az élen. Ám a korszak valódi történelmét leginkább a konstans válság és krízis jellemzi.
Is the hype real? Többek között ezt a kérdést fogjuk körbejárni ebben az előadásban, miközben áttekintjük a Zhou dinasztia államát, a rivális hatalmakat és a királyi ház gyakran véres történelmét.

Bemutatkozás:
Szekeres András Márk (nicknevén Acheron) sok mindennel foglalkozik, a mesterséges intelligencia kutatástól kezdve a fantasy és sci-fi irodalmon át a rendezvényszervezésig, ám szakterülete az ókori Kína. Szűkebben vett kutatási területe a tudománytörténet, PhD-jét az ókori kínai asztrológia fejlődéséből írta, de foglalkozik vallás-, társadalom- és általános eseménytörténelemmel is.

Előadó: Szekeres András Márk (Acheron)
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 16:30-17:30
Helyszín: Előadói színpad

Az eredeti MINDIG jobb? – Modern amerikai képregényadaptációk

A 2008-as Vasember film olyan aranykort hozott a képregényes médiumnak, amelyre talán senki sem számított. Több mint 10 éve zajlik a Marvel Filmes Univerzum gondos, fázisról fázisra építése, miközben filmes konkurensek loholnak a nyomában. A szuperhősök mellett megjelentek az olyan posztmodern újraértelmezések is, mint a The Boys vagy az Invincible, a Watchmen újramelegítéséről vagy a Peacemakerről nem is beszélve. Szuperhumánok pedig olyan alternatív történeteknek is utat nyitottak, mint a Sandman vagy a Sweet Tooth. De hogy jutottunk ide? Mitől sikeresek ezek az adaptációk? Merre tartanak? Mi lesz a jövő? A Roboraptor előadói többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ előadásunkon.

A Roboraptorról
A Roboraptor blog igyekszik lefedni a geekoszféra minden területét – 2014 óta. Célunk megmutatni, hogy geeknek lenni nem csak azt jelenti, hogy 0-24-ben kockaként kontrollereket püfölünk, alapműveltségünket pedig nem csak az X-Men karakterek eredettörténete teszi ki. Szeretnénk a geekoszféra termékeit méltó helyre illeszteni, megmutatni, hogy alkotásai milyen sokszor túlmutatnak magukon.

Előadók: Forrai Márton, Laki Péter, Pongrácz Máté, Scheirich Zsófia
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 14:30-15:30
Helyszín: Előadói színpad

A legjobb filmes társasjátékok

Előadásunkban olyan adaptált társasjátékokról lesz szó, melyeket könyvekből és/vagy filmekből készítettek olyan célzattal, hogy a már meglévő sikeres branddel még hatalmas sikereket érjenek el.

Előadóink Győri Zoltán: társasjáték tervező, tréner, vlogger; és Győri-Nádai Réka: kreatív szakember, vlogger, tréner. Ők a “Mit játsszunk?” vloggerei. Magyarország legnagyobb, csak társasjátékokkal foglalkozó Youtube vlogján számos társasjátékot mutatnak be az érdeklődő közönség számára.

Előadó: Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka (Mit játsszunk?) 
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 13:00-14:00
Helyszín: Előadói színpad

Social issues and cosplay

A cosplay mindenkié! – hangoztatja a cosplayes közösség, és ez mind nagyon szép, csakhogy napjainkban ez már egyre kevésbé igaz. A hobbi elterjedésével és a közösségi média berobbanásával ebben a közösségben is megjelentek rétegek, a népszerűség hierarchiája pedig sajnos nem csak jót hozott. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne fordíthatnánk mindezt a javunkra. Beszéljünk a hobbi árnyoldaláról és tanuljuk meg helyén kezelni a cosplayes szcénában felbukkanó nehézségeket! Vasárnap déltől Imriellel és Pixellel várunk titeket az Előadói színpadnál! Figyelem, az előadás angol nyelven lesz! 

Cosplay is for everyone – says the cosplayer community, however nowadays this sentence is less and less true. As this hobby spread and social media played more and more part in it, social layers appeared in this community and unfortunately not only good things came with that. This does not mean that we cannot use this to our advantage. On Sunday from 12:00 Imriel and Pixel will talk about the darker side of this hobby and how to deal with the difficulties that arise in the cosplayer scene! 

Előadó: Imriel és Pixel 
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 12:00-13:00
Helyszín: Előadói színpad

A koreai három királyság – A Silla királyság ékköve a valóságban

A Nyári Mondoconon körbeértem japán történelmi előadásaim sorával, ezért most Koreába kalauzolnám el a hallgatóságot. Sokan ismerték és szerették A Silla királyság ékköve című sorozatot, melyet nálunk is vetítettek különböző televíziócsatornákon. A mostani előadásomon a három királyság kora kerül górcső alá, Silla, Kogurjó és Pekcse történelmét mutatom be, kapcsolatukat egymással, valamint a Kínai Birodalommal. A három királyság egymással párhuzamosan működött a Koreai-félszigeten, folyamatosan alakítva a térség sorsát. Meghatározó tényezők voltak Kína és Japán külkereskedelmében, valamint rendszeresen küzdöttek egymással és egymás ellen. Az előadás Korea ókorába és kora középkorába vezet el minket.

Előadó: Dózsa Gergő
Időpont: 2022. október 23. (vasárnap) 11:00–12:00
Helyszín: Előadói színpad

A nagy visszatérés – Cyberpunk, Japán és az animék

A Cyberpunk története a kezdetektől az idei Edgerunner animéig – természetesen nagy ugrásokkal és kihagyásokkal, hisz a közeljövő sötét disztópiájában egy punknak úgysincs ideje és szabad agyi kapacitása arra, hogy minden régi írót és animét ismerjen! Emellett kapni fogtok egy jó kis keverék dózist a cyberpunkhoz kapcsolódó technológiai víziókból, félelmekből, társadalomkritikából és filozófiából. Egyszóval mindent, amit megéri a cerebrális kortexetekbe feltölteni ahhoz, hogy megértsétek, miért is olyan menő ez az egész!

Előadó: Szekeres András Márk (Acheron)
Időpont: 2022. szeptember 22. (szombat) 16:30-17:30
Helyszín: Előadói színpad

Zsűrizz velünk AMV-t!

Gondoltál már arra, hogy milyen lehet egy amv-versenyen zsűrizni? Mernél vitába szállni zsűritársaiddal, mert nálad az utolsó éppen az első helyezést érdemelné meg? Nos, itt az alkalom, hogy megnézd hogyan zajlik egy amv verseny zsűrizése! Sőt, Te magad is részt vehetsz benne!
Ugyanis akasztják a hóhért! Az AMV verseny három szakavatott zsűritagja hoz egy-egy videót, amit heves vita mellett fognak különféle szempontok szerint értékelni előttetek. Mindeközben Ti is szavazhattok a videókra. Vajon melyik zsűri videója lesz a nyertes? Gyere és segíts eldönteni!
Találkozz velünk az Őszi MondoCon 2022 Előadói színpadán! 😎

Előadó: Horváth Csenge Zsófia
Időpont: 2022. október 22. (szombat) 15:30-16:30
Helyszín: Előadói színpad