Amikor Japán nemzetközi kapcsolatai kerülnek szóba, általában a napjainkban lévő státusza és az Egyesült Államok szövetségi rendszerében betöltött pozíciója szokott az emberek eszébe jutni, vagy esetleg a szigetország II. világháborúban betöltött szerepe és tettei, melyek mind a mai napig hatással vannak a környező országokkal való viszonyaira. Arra azonban talán kevesebben szoktak gondolni, hogy vajon milyenek is voltak Japán kapcsolatai a külvilággal mindezek előtt, nagyjából 100-150 évvel korábban. Vajon hogyan találkoztak a japánok először az amerikaiakkal és ez milyen hatással volt az ország belügyeire, milyen változásokat hozott a mindennapi életükben? Ki volt Perry sorhajókapitány és miért nem tudták rendesen ábrázolni a japánok által készített portrékon? Hogyan sikerült Japánnak elkerülnie Kína sorsát és vált csupán pár évtized alatt félgyarmati státuszából Kelet-Ázsia domináns nagyhatalmává? Hogyan változott a nyugati emberek Japánról alkotott képe és mi köze ennek a „sárga veszedelem” teóriához? És mégis mi köze van ennek az egész témának a Gintamához?
Mindezekre, és még sok minden másra is választ kaphattok az előadás során, melyben áttekintjük, hogyan alakultak Japán korabeli viszonyai a külvilággal, és azok milyen hatással voltak a szigetország belső életére is. 

Bemutatkozás:

Sziasztok! Király Tamás vagyok a.k.a. Kannabi, japanológus, japán történész és japán nyelvtanár. Már egészen gyerekkorom óta vonzódom Japán iránt, ekkoriban kezdtem el „elveszni” az animék világában is. A japán nyelvet és kultúrát mélyebben középiskolás koromban kezdtem el felfedezni, végül ezt a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán folytattam. 2017-ben pedig sikerrel nyertem el a Japán Nagykövetség kutatói ösztöndíját, amelynek köszönhetően két és fél éven át kutattam és tanultam Szapporóban, a Hokkaidói Egyetem Japán Történészettudományi Tanszékén. Kutatási szakterületem a Meidzsi-kori japán-német kapcsolatok, illetve a Meidzsi-kori Japán európai összehasonlítása.
Jelenleg mint japán nyelvoktató igyekszem megismertetni minél több emberrel a japán nyelv és kultúra szépségeit, sokszínűséget. Előadásaim során igyekszem minél humorosabb és közvetlenebb formában átadni a mondanivalómat. Kedvenc animéim a Fate/Stay Night és a Suzumiya haruhi no Yuutsu. よろしくお願いします!^^

Előadó: Király Tamás
Időpont: október 23. (vasárnap) 16:30-17:30
Helyszín: Előadói színpad